Hozzáadott Helyi Érték Díj 2016: Legjobb termék-előállító társadalmi vállalkozás

2016-ban a Hozzáadott Helyi Érték Díj zsűrije a legjobb termék-előállító társadalmi vállalkozásnak a Hetedhét Határ Szociális Szövetkezetet választotta.

 

Mivel foglalkozik a Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet?

A Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet a Tolna megyei Gyulaj községben működik, egy komplex falufejlesztési program részeként. Gyulaj társadalmi és gazdasági kihívásokkal küzdő, elszegényedett, ám gyarapodó lélekszámú, ezer fős település, ahol a falu önkormányzata, a Máltai Szeretetszolgálat, valamint helyi civilek együttesen igyekeznek új utakat találni a település számára. Az egyik fő irány a közösségfejlesztés, a folyamatos jelenlétre épülő szociális munka, a helyi óvoda és iskola szakmai programjának segítése, az intézményi működés feltételeinek javítása. A másik irány pedig - az előbbivel szoros összefüggésben - a jövedelemszerzési lehetőségek bővítése, a munkához jutás esélyének javítása. E programok keresztmetszetében jött létre - a helyi önkormányzat és a Máltai Szeretetszolgálat alapító tagságával - 2013 végén a Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet.
 

A Szövetkezet két kisüzemet: egy növénytartósítót, és egy húsfeldolgozót üzemeltet, amelyekben főként a helyi és a környékbeli önkormányzatok közfoglalkoztatási programjaiban megtermelt alapanyagokat dolgozza fel, de felvásárolja a családi gazdaságok terményeit is. Ezt az irányt szeretnénk erősíteni a továbbiakban: stabil piacot kínálni a helyben élő családok számára, ezáltal ösztönözni őket a termelésre, a háztartások által kínált erőforrások kiaknázására.
 


Hol lehet megvásárolni a termékeiteket?

A Szövetkezet a saját, "Jovánczai Hétpecsétes" márkanév alatt forgalmazza feldolgozott termékeit: sertéshúsból készült füstölt árukat, tőkehúst, savanyúságokat, szörpöket, paradicsomlevet, tésztaszószokat. Nagyon fontos, hogy termékeink nem tartalmaznak adalékanyagokat: a füstölt termékek nitrit mentes sóval, hagyományos pácolással és füstöléssel készülnek, a növényfeldolgozás pedig hőkezeléssel történik, így tartósítószer használatára csak egy-két termékfajtánál van szükség-a többi, tartósítószer mentesen készül. A Szövetkezet saját boltjain és viszonteladókon keresztül értékesíti termékeit.
 

Mit vártok a díjtól? 

Alapvetően azt, hogy az üzleti partnereinkkel tárgyalva tudunk rá hivatkozni, így emeljük a szövetkezetünk és a termékeink presztízsét. A kommunikációnkban is ez egy általános hivatkozási alap lehet, amivel azt tudjuk bizonyítani, hogy komoly munkát végzünk Gyulajon.

Mit gondoltok az olyan kezdeményezésekről, amelyek kiemelik a társadalmi vállalkozások értékteremtő jelentőségét?

Nagyon fontosak ezek, hiszen a társadalmi vállalkozások még nem tekinthetők egy széles, erős üzleti bázisnak. Emiatt a külvilág felé népszerűsítenünk kell azt a filozófiát, ami ezeket a vállalkozásokat létrehozta, működteti. Ugyanakkor befelé is nagyon fontosak az ilyen kezdeményezések, hiszen jobb teljesítményre, önmagunk értékelésére sarkallnak, belső kohéziót, új kapcsolatokat hoznak, és aki megkapja a díjat, annak erőt adnak a további munkához.
 

Mit gondoltok, milyen (új) lehetőségeket hoz ez nektek?

Bátrabban tudunk majd megszólítani új üzleti partnereket, pl. más társadalmi vállalkozásokat, hogy dolgozzunk együtt.
 

Mi a legnagyobb haszna az ilyen típusú díjaknak?

Az, hogy már nemcsak mi mondjuk magunkról, hogy szerintünk jó az irány, jól dolgozunk és jók a termékeink, hanem egy független szervezet is ezt állítja rólunk. Nagyon kellenek az ilyen típusú megerősítések. A szövetkezeten belül is fontos, hogy a dolgozóink lássák, milyen fontos az ő munkájuk.

Azt reméljük, hogy az OFA oldalán megjelenve az idei évben lesz még alkalmunk bemutatkozni, megjelenni rendezvényeken, olyan helyeken, ahová egyébként nem jutnánk el. Pl. az OMÉK-on (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár) is létre lehetne hozni egy standot társadalmi vállalkozásoknak és ott megjelenhetnénk, mint díjazott szervezet.

A díjátadóról készült korábbi beszámolónk itt olvasható.