Hozzáadott Helyi Érték Díj 2016: Legjobb Közösségfejlesztő Társadalmi Vállalkozás

Bemutatkozik a Hozzáadott Helyi Érték Díj 2016 – legjobb közösségfejlesztő társadalmi vállalkozása

2016-ban a Hozzáadott Helyi Érték Díj zsűrije a legjobb közösségfejlesztő társadalmi vállalkozás kategóriában a Strázsa Tanya Közhasznú Szociális Szövetkezetet díjazta.

  • Mivel foglalkozik a Strázsa Tanya Közhasznú Szociális Szövetkezet?

Tevékenységünket magánszállásadóként kezdtük, egyéni vállalkozóként folytattuk, majd néhány évvel ezelőtt megalapítottuk szociális szövetkezetünket. Célunk, hogy segítsük a térségben élő hátrányos helyzetű embereket - közülük is elsősorban a fogyatékossággal élőket.

Vállalkozói tevékenységünk a Strázsa Vendégház működtetése, ahol évente sok száz diákot, illetve családokat, baráti társaságokat és - akadálymentes szobáinkban - fogyatékkal élő vendégeket fogadunk. Emellett tanyánkon ingyenes programokat szervezünk: utcaszínházi előadást, Strázsanapokat, kiállításokat, katolikus majálist, valamint további szabadidős és nemzetiségi kultúrát népszerűsítő eseményeket.

Kiemelkedő tevékenységünk a Strázsapróba képzési program, amely komplexen kezeli a közoktatásból kikerült, értelmi fogyatékossággal élő fiatalok helyzetét. A Strázsapróba nemcsak az alapvető életvezetési feladatok terén nyújt segítséget, hanem munkagyakorlatot is biztosít, hangsúlyosan és következetesen építi fel a helyi lakosokkal való kapcsolattartást, a helyi közösségekbe történő beépülést. A rendszeres, közös, jó hangulatú kulturális és közösségi programoknak - és ezen keresztül a kölcsönös megismerésnek - köszönhetően a „városiak” részéről megvalósult az el- és befogadás.

Szolgáltatásainkba törekszünk bevonni és akkreditált foglalkoztatóként munkát adni a Strázsapróbák során már felkészített fiataloknak, valamint a környék egyéb hátrányos helyzetű munkavállalóinak.

Vállalkozási tevékenységünk segítségével küldetésünk fenntartható, szolgálja a helyi közösségeket, a fogyatékossággal élő embereket, családjaikat, egyúttal alternatívát kínál egy országosan jelenlévő problémára, az integráció és inklúzió megvalósítására.

  • Mit vártok a díjtól?

Bízunk benne, hogy a díj elnyerésével még hitelesebbé válnak céljaink, tevékenységeink, eredményeink. Reméljük, hogy Szövetkezetünk munkájának nyilvános elismerése nemcsak a mi önbizalmunkat, hanem környezetünk belénk vetett bizalmát is jelentősen növeli.

  • Mit gondoltok az olyan kezdeményezésekről, amelyek kiemelik a társadalmi vállalkozások értékteremtő jelentőségét?

Ezeknek a kezdeményezéseknek legfőbb jelentősége, hogy az emberek megismerik a társadalmi vállalkozás fogalmát. Úgy gondoljuk, hogy hazánkban még mindig keveset tudnak erről a szervezeti formáról, céljáról, működésének módjáról. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a mai, profitorientált világban az értékteremtő, a társadalmi célok megvalósítását szem előtt tartó munkának is legyen visszhangja. Biztosak vagyunk benne, hogy az eredmények nyilvános elismerése motiváló, ösztönző hatással van a jövő társadalmi vállalkozásaira is.

  • Mit gondoltok, milyen (új) lehetőségeket hoz ez nektek?

Szeretnénk, ha a díj segítene abban is, hogy társadalmi vállalkozásunk még ismertebbé váljon, még többen halljanak rólunk, és így bővüljön célcsoportunk köre. Az ismertség és elismertség hozzájárul ahhoz, hogy vállalkozói tevékenységünk, azaz a tanyasi vendéglátás egyre népszerűbb legyen, még több vendég érkezzen hozzánk, ezzel is biztosítva a fenntarthatóságot. Bízunk benne, hogy még stabilabbá válik szövetkeztünk működése, nő a munkahelyek száma, így emelkedik az értelmi fogyatékossággal élő fiatalok foglalkoztatásának esélye. A megnövekedett profit lehetővé teszi, hogy az önálló életre, munkavégzésre felkészítő Strázsapróba képzési programunk is folyamatosan működjön, a résztvevők anyagi hátterétől függetlenül.

  • Számotokra mi a díj legnagyobb jelentősége?

Számunkra a díj legnagyobb jelentősége, hogy bár viszonylag kicsi és nem régen működő szövetkezet vagyunk, mégis kiérdemeltük egy szakértőkből álló zsűri elismerését. A Hozzáadott Helyi Érték Díj meggyőzött arról, hogy jó úton haladunk, és érdemes a munkát folytatnunk.