Legjobb Szolgáltató Társadalmi Vállalkozás

2016-ban a Hozzáadott Helyi Érték Díj zsűrije a legjobb szolgáltató társadalmi vállalkozás kategóriában a Kontakt Alapítványt díjazta.

Mivel foglalkozik a Kontakt Alapítvány?

A Kontakt Alapítvány fő célkitűzése a gazdasági fejlődéshez kapcsolódó új életminőségek kialakításának támogatása. Az Alapítvány létrehozója és fenntartója a Toldi Ház társadalmi vállalkozásnak.
 

A Toldi Házat (www.toldihaz.huhttps://www.facebook.com/toldihaz/?fref=ts) 2014-ben nyitottuk meg több Cserhát-vidéki önkormányzat együttműködésével Alsótoldon. Egy korábbi TÁMOP projekt keretében újult meg teljes körűen és kapott új funkciót a mesés szépségű Nógrád megyei község egykori általános iskolájának épülete. Az ingatlanban egy hiánypótló, speciális szolgáltatásokat nyújtó, 24 fős vendégházat alakítottunk ki.


A ház társadalmi küldetése  többrétű:

  1. foglalkoztatóként megjelenni egy nagyon hátrányos helyzetű térségben,
  2. pihenéshez segíteni a sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő családokat,
  3. minőségi idő biztosítása családok, gyermekek, baráti körök, kisebb közösségek és céges munkavállalók számára.

A Házban tematikus heteket szervezünk a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermeket nevelő családok számára. Ennek keretében a családok teljes ellátás mellett pihenhetnek nálunk. A gyerekekkel az igényeknek megfelelően fejlesztő szakember vagy pedagógiai asszisztens foglalkozik. Emellett programokat szervezünk a teljes család számára, illetve külön a szülők és külön a gyerekek részére. A szülőknekegyéni és/vagy csoportos mentálhigiénés tanácsadást is biztosítunk.

A tematikus heteken kívül a Ház nyitva áll minden látogató előtt.


Szolgáltatásaink:

  • csoportok fogadása, vendéglátás
  • osztálykirándulások fogadása
  • táborok megszervezése és helyszínének biztosítása
  • nemzetközi táborok számára szálláshely és ellátás biztosítása
  • konferenciák, tréningek, csapatépítő események lebonyolítása

 

 Mit vártok a díjtól?

A “2016 legjobb szolgáltató társadalmi vállalkozása” díjat nyert Toldi Ház családok, szervezetek, cégek, baráti körök számára biztosít pihenési, nyaralási lehetőséget. A vendégek közül is kiemelten foglalkozunk a sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő családokkal. E csoportban a szülők gyermekápolásra fordított ideje és energiája teljes mértékben lekötött, mert gyermekük 24 órás felügyeletet igényel. A családok számára nemcsak a pihenés, a kikapcsolódás lehetőségét teremtjük meg, hanem a gyermekek fejlesztő foglalkozásokon is részt vesznek a Házban - állapotuknak megfelelő szakember segítségével. 

A Hozzáadott Helyi Érték Díj számunkra azt jelenti, hogy elismerést kapott a szolgáltatásfejlesztésünk mellett a Toldi ház azon törekvése, hogy az SNI-s gyermekek és szüleik pihentetése széles helyi összefogással valósul meg. Szeretnénk jó példaként szolgálni abban, hogy egy jó ügy érdekében összefognak a települések, a lakók és a széthúzás helyett megértetik a projekt fő üzenetét, azaz támogatják a közösségükbe érkező "idegen" embereket, olyan gyerekeket, akik nem szokványosan viselkednek. 
 

A projekt munkahelyet teremt, illetve folyamatos megrendelést biztosít a környék mesterembereinek is. Idén szeretnénk nagyobb mértékben megmozgatni a régió sikeres vállalkozásait is, így a vállalatok társadalmi felelősségvállalását és a helyi vállalkozások összefogását generálni.

  • Mit gondoltok az ilyen típusú kezdeményezésekről, amelyek a társadalmi vállalkozások értékteremtő jelentőségét emelik ki?

Nagyszerű lehetőség, mivel az elismerés médiafigyelmet generál, illetve ez egy olyan kézzelfogható eredmény, mely a partnerek felkeresésekor erősíti a Toldi ház helyzetét, relevanciáját. Fontos a díj utóélete is, hogy lehetőségük van-e a díjazottaknak időközönként találkozni egymással, tapasztalatot cserélni. A sajtónyilvánosság segíti megismertetni a vendégekkel a Házat és az általunk végzett tevékenységeket.

  • Mit gondoltok, milyen új lehetőségeket hoz ez nektek?

Úgy érezzük, hogy egy ilyen díj segíti a profi összhatást és emeli a kezdeményezés presztízsét.

  • Szerintetek mi a legnagyobb jelentősége az ilyen típusú díjaknak?

Felhívják a figyelmet a társadalmi vállalkozásokra, illetve a jó példák kiemelésével egyrészt segítik a társadalmi vállalkozások fejlődését, másrészt tájékozódási pontot jelent a CSR-ban gondolkodó, partnert kereső vállalatoknak.

Bővebben a rendezvényről itt olvashat.