Közönségdíjas Társadalmi Vállalkozás

Közönségdíjas Társadalmi Vállalkozás

 

2016-ban a Hozzáadott Helyi Érték Díj közönségdíját a Fény Felé Alapítvány vehette át.
 

  • Mivel foglalkozik a Fény Felé Alapítvány?

Az 1993-ban létrehozott Fény Felé Alapítvány fogyatékkal élő fiatal felnőttek számára biztosít lakóotthoni és nappali ellátást, fejlesztést, gondozást és foglalkoztatást. Alapítványunk 2006-ban kezdte meg a szociális foglalkoztató működtetését.
Mostanra elmondhatjuk magunkról, hogy 4 akkreditált telephelyen tudjuk biztosítani a munkavégzés feltételeit.
 

Célunk piacképes, eladható, minőségi termékek előállítása és értékesítse, szem előtt tartva, hogy elsősorban egyedi, kreatív, sok kézimunkát igénylő termékek kerüljenek ki a Kincsesláda foglalkoztató műhelyekből.
 

A foglalkoztatás egy része kézműipari tevékenységből áll. Ennek keretében gyapjúból és természetes alapanyagokból készülnek szőnyegek, párnák, mindemellett igyekszünk folyamatosan új termékekkel megjelenni a piacon, többek között gyapjú alapanyagú gyermekjátékokat, horgolt ékszereket, sapkát, kendőt, ülőpárnát készítünk.

Foglalkoztatási programunk másik területeként szolgáltatásokat nyújtunk. Alapítványunk 2014-től karbantartóműhellyel is rendelkezik, ahol megváltozott munkaképességű szakemberek mellett értelmileg akadályozott fiatalok dolgoznak. Feladatuk az intézményeink felújítása, karbantartása, emellett bútorokat, fajátékokat is készítenek, valamint kisebb-nagyobb felújítási munkákat végeznek a helyi lakosság részére.
2015-től már 6 fő megváltozott munkaképességű szakembert alkalmazunk, akik intézményeinkben szociális gondozó, portás feladatot látnak el, ezzel hozzájárulva a gazdasági stabilitásunk biztosításához.
 

  • Hol lehet megvásárolni a termékeiteket?

Kincsesláda műhelyünk termékei megtalálhatóak különböző vásárokon, rendezvényeken, vagy akár a debreceni Auchan áruház korzóján.
Debrecen belvárosában, a Csók utca 3. szám alatt van egy kis ajándékboltunk Kreatív Stúdió néven, ahol kizárólag fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű személyeket alkalmazunk.
Termékeiket mindemellett webáruházunkon keresztül is meg lehet vásárolni, a www.fenyfele.hu oldalon.

 

  • Mit vártok a díjtól?

Elsődleges célunk az volt a Hozzáadott Helyi Érték Díj pályázat kapcsán, hogy minél többen megismerjék munkánkat. Itt lehetőségünk nyílt megmutatni egy új modellt és szemléletet, amely a szociális intézmények működtetését úgy tette fenntarthatóvá, hogy mellé egy társadalmi vállalkozást kapcsolt.
 

  • Mit gondoltok az ilyen kezdeményezésekről, amelyek kiemelik a társadalmi vállalkozások értékteremtő jelentőségét?

Mi az igazi érték, ha nem az, hogy szülők és szakemberek valami hiányt felismerve új szolgáltatást hoznak létre fogyatékkal élő emberek számára és ezt fenntarthatóan kívánják működtetni? A foglalkoztatás megszervezése hátrányos helyzetű, alacsony iskolai végzettséggel rendelkező, értelmileg akadályozott, autista emberek számára ma Magyarországon még gyermekcipőben jár. Számunkra elengedhetetlen azt megmutatni, hogy ezek az emberek is képesek értéket teremteni. Bár valószínűleg soha nem fogunk milliárdos árbevételt termelni, de munkához, jövedelemhez tudjuk őket juttatni.

 

  • Mit gondoltok, milyen (új) lehetőségeket hoz ez nektek?

2017-től új célt tűztünk ki magunk elé: új épület megépítésével szeretnénk elérni, hogy foglalkoztató műhelyeink - a konkrét munkavégzés - kikerüljenek a szociális intézményeink épületeiből. Ott a jövőben a lakhatás, a fejlesztések, a közösségi programok maradnának, illetve azok a munkakörök, melyek intézményeink működtetéséhez kapcsolódnak.

Üzleti vállalkozásunk valódi beindításához szükségünk van tehát egy nem szociális intézményként működő épület megépítésére. Az „Auchan az Ifjúságért” Alapítvány segítségével megvásároltunk egy debreceni ingatlant, amely alkalmas foglalkoztató és oktató épület létrehozatalához.
 

  • Mi a legnagyobb haszna az ilyen típusú díjaknak?

Fontos volt számunkra a közönségdíj, mert ezáltal visszajelzést kaptunk arról, hogy sok embernek tetszenek és eladhatóak termékeink. Reméljük, hogy a díj által olyan üzleti partnereket találhatunk, akik céges ajándékvásárlásnál, bérmunkánál számítanak a Kincsesláda műhely munkájára.
 

További képek a rendezvényről itt megtekinthetőek.