Ismerje meg a 2017-es Hozzáadott Helyi Érték Díj nyerteseit!

Ebben az évben is hatalmas népszerűségnek örvendett a Hozzáadott Helyi Érték díj. A rendezvényen 5 kategóriában díjaztuk azokat az értékteremtő társadalmi vállalkozásokat, amelyek innovatívak, eredményesek és sikerrel vesznek részt a helyi közösség szükségleteinek kielégítésében, valamint a munkanélküliség felszámolásában. Ismerje meg az idei év nyerteseit, akikre igazán érdemes felnézni!

A Legjobb termék-előállító társadalmi vállalkozás díjat a FIX Szociális Szövetkezet nyerte el:

A szervezet 2015 óta egyedi tervezésű, kézzel készített, kerámia használati tárgyak, illetve dísztárgyak gyártása során olyan munkavállalókat foglalkoztat, akik hátrányos helyzetűek, alacsony iskolai végzettségűek, 50 év felettiek és/vagy tartósan álláskeresők. A szövetkezet tevékenysége többről szól, mint munkahelyteremtés: foglalkoztatottai számára lehetőséget biztosítanak a jövedelem- és tapasztalatszerzésre, képességeik továbbfejlesztésére, sőt a velük szemben fennálló társadalmi előítéletesség csökkentésére.

 

A Legjobb szolgáltató társadalmi vállalkozás díjat a "PA-SIKK" Szociális Szövetkezetet vette át:

Egy kézműves hagyományokra épülő helyi üzlet volt az elképzelésük; mára szabóságuk ismert helyi vállalkozássá nőtte ki magát. Megalakulásuknál a legfőbb célt a szegedi, hátrányos helyzetű munkavállalók számára munka biztosítása jelentette, ráadásul egy olyan szakmában, ami kezdett eltűnni a munkaerő-piaci palettáról. A "PA-SIKK" Szociális Szövetkezetet különös figyelmet fordít arra, hogy szembe menjen a fast-fashion világával (mely mögött a távol-keleti tömeggyártás és az ehhez kapcsolódó nyomorúság áll) és támogassa a hazai ipart és a fiatal – többnyire kezdő –divattervezők felkarolását.

 

A Legjobb közösségfejlesztő társadalmi vállalkozás díjat a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete érdemelte ki munkájával:

Az Egyesület munkája tökéletesen szemlélteti azt, amikor a kereslet és egy egyedülálló ötlet összeegyeztethető. Sok beteg számára problémát jelentett, hogy Budaörsön nem volt lehetőség TB támogatott gyógymasszázst igénybe venni, így kénytelenek voltak beutalójukkal Budapestre járni valamelyik gyógyfürdőbe, hosszas várólistával, utazással. Ebből fakadóan támadt az egyesület kiváló ötlete: a szervezet látássérült tagjai, akik gyógymasszőri végzettséggel rendelkeznek, nyújtsanak gyógymasszázs szolgáltatást a város egészségházával együttműködésben.

 

A szakmai zsűri különdíjasa a Polgári CSEMETE Szolgáltató és Kereskedelmi Szociális Szövetkezet lett:

A szövetkezet a kiszolgáltatott idős emberek védelmében egy elsőrangú szolgáltatást hozott létre: a ház körüli munkák ellátásánál minőséget és megfizethetőséget biztosít.
Az idősek szükségleteihez igazodó „Segítő kezek” szolgáltatás célja, hogy a támogatásban részesülő lakosok elégedettek legyenek az elvégzett tevékenységgel, örömük legyen a rendezett porta látványában. Cserébe a szövetkezet dolgozói az idősektől sok elismerést, bizalmat és köszönetet kapnak, ez erősíti ezeknek a hátrányos helyzetben lévő embereknek az önbecsülését. Továbbá az önkormányzat közreműködésének köszönhetően azok a lakosok is ki tudták fizetni a rájuk eső szolgáltatás díját, akik korábban ezt nem tehették meg.

 

A rendezvényen résztvevők szavazatai alapján a Közönségdíjat a Gold Consulting Szociális Szövetkezet nyerte el:

Munkahelyteremtés, foglalkoztatás bővítés, a hátrányos helyzetű dolgozók fejlesztése és környezettudatosság: ezek a tevékenységek nyerték el a közönség tetszését ebben az évben a HHÉD díjátadó rendezvényünkön. A Gold Consulting Szociális Szövetkezet ezen értékek mentén indította el textil termékeket és egyéb kézműves termékeket gyártó üzemét, ahol például papírból, kávékapszulából, farmerből divattárgyak készítése is kivitelezhető.
A szervezet különös figyelmet fordít a hosszútávon fenntartható működésére, azaz az értékesítéséből származó nyereségüket a tagok és a munkavállalók bérezésére, és fejlesztő beruházásokra fordítják.