Szakmai konferencia a Nemzetgazdasági Minisztériumban

Kiemelkedően nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Mintegy 750 ezerrel többen dolgoznak ma Magyarországon, mint 2010-ben – jelentette ki a tárcavezető, a budapesti konferencián. Közülük is 570 ezren a magánszektorban helyezkedtek el. Varga Mihály hozzátette, az elmúlt 27 évben most van a legtöbb embernek munkahelye hazánkban. A foglalkoztatás helyzetének javítása érdekében a kormány több intézkedést is tett. A munkahelyteremtő beruházások támogatása, a hatéves bérmegállapodás, a Munkahelyvédelmi Akció, az álláskeresőket és a közfoglalkoztatottakat érintő programok nagyban hozzájárultak az elért eredményekhez – tette hozzá a miniszter. Varga Mihály arról is beszélt, aki itthon képes és akar, tud dolgozni. Jelenleg 60 ezer betöltetlen álláshely van az országban, a következő feladat pedig megkeresni a munkaerőpiacon fellelhető tartalékokat.

A szakmai konferencián panelbeszélgetéseket is tartottak. „A társadalmi vállalkozások ösztönzése, fenntartható munkahelyteremtés a szociális gazdaságban” című tanácskozás felvezető előadását az OFA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tartotta. dr. Karakó László elmondta, a közfoglalkoztatási programokhoz kapcsolódva a Belügyminisztérium szakmai irányítása mellett Társaságunk hajtja végre a 12 milliárd forint keretösszegből megvalósuló Fókusz Támogatási Programot. Ennek célja új, fenntartható munkahelyek létrehozása - kiemelten a hátrányos helyzetű járásokban - a szociális szövetkezetek tevékenységének, működésének támogatásával. A pályázat benyújtásának határideje 2017. augusztus 31-én járt le, a felhívás két fordulójára összesen 341 pályázat érkezett be. Az igényelt támogatási összeg meghaladta a 18 milliárd forintot. A program céljaként meghatározott 200 támogatási szerződést megkötöttük a nyertes szociális szövetkezetekkel, a szervezeteknél 1450 új munkahely jött létre.

dr. Karakó László arról is beszélt, szintén nagy érdeklődés övezi a PiacTárs kiemelt projektet, amelyet az OFA Nonprofit Kft.  és az IFKA Nonprofit Kft. konzorciuma valósít meg. A projekt a társadalmi célú vállalkozások támogatására és stabilizálására hivatott - piacképes termékek és szolgáltatások előállításának ösztönzése révén. A kiemelt projekt célja a társadalmi vállalkozások fenntartható üzleti modelljének megteremtése, folyamatos támogatása, fejlesztése, informálása.

Társaságunk a projekt keretében működtetett www.piactars.hu weboldalon a legaktuálisabb információkat osztja meg a társadalmi vállalkozásokkal. 

A honlap és a kiemelt projekt egyik legnagyobb informatikai fejlesztése az úgynevezett PiacTér, amelyen keresztül térítésmentesen biztosítunk lehetőséget a vállalkozások termékei, szolgáltatásai részletes, fényképes bemutatására.

Az ügyvezető igazgató beszélt a Társaság szakmai támogatásával megvalósuló GINOP 5.1.7 Felhívásáról is, amelynek célja – vissza nem térítendő támogatás biztosításával, illetve hiteltermékkel kombinált támogatási konstrukcióban - a társadalmi célú vállalkozások ösztönzése és foglalkoztatási lehetőségeinek növelése.

Olyan támogatási kérelmek nyerhetnek támogatást – minimum 7,5 millió és maximum 250 millió forintot - egyszerűsített eljárásrendben, amelyek rendelkeznek az IFKA Nonprofit Kft. által kiadott tanúsítvánnyal a projektterv társadalmi hasznosságáról és üzleti életképességéről. A pályázatokat 2018. szeptember 3-ig nyújthatják be a társadalmi vállalkozások.