Elindult a PiacTárs Program

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP 5.1.3.) keretében hatmilliárd forint keretösszegű pályázati felhívás jelent meg Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése címmel. Ennek keretén belül a pályázók 6,5 millió és 250 millió forint közötti fejlesztési forrást nyerhetnek meg.

Pályázatot olyan társadalmi vállalkozások, nonprofit gazdasági társaságok, szociális szövetkezetek, alapítványok, egyesületek valamint elsődlegesen közfeladatot ellátó belső egyházi jogi személyek nyújthatnak be, amelyek a GINOP 5.1.2 Kiemelt projekt társadalmi vállalkozások ösztönzésére a fenntartható és versenyképes szociális gazdaság érdekében, más néven PiacTársban minősített társadalmi hasznossággal és megfelelő üzleti tervvel rendelkeznek.

A PiacTárs programban résztvevő társadalmi vállalkozások, vagy azzá válni kívánó szervezetek számára az üzleti modell fejlesztéséhez szakmai tanácsadás felkészítést, a megvalósítás során mentorálást nyújt és hálózatosodásukat elősegíti az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt felelőségű társaság és az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által alapított konzorcium.

A programba pályázatot nyújthatnak be:

  • nonprofit gazdasági társaságok,
  • egyesületek,
  • alapítványok,
  • szociális szövetkezetek, valamint
  • elsődlegesen közfeladatot ellátó belső egyházi jogi személyek.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a pályázat bejelentésekor elmondta – A társadalmi vállalkozások azon nonprofit és civil szervezetek, amelyek társadalmi célkitűzéseik mellett üzleti célokkal is rendelkeznek, gazdálkodásuk eredményét a társadalmi cél érdekében visszaforgatják, valamint költségvetésükben és szervezeti működésükben érvényesítik a részvételen alapuló döntéshozatal elvét.

"A társadalmi vállalkozások fontos foglalkoztatók, ezért erősíteni kell pénzügyi fenntarthatóságukat."– emelte ki az államtitkár. A programmal a már működő szervezetek bázisán új társadalmi célú vállalkozások létrehozását szeretnék segíteni, illetve tartós foglalkoztatási lehetőségek létrehozására ösztönözni a már működő társadalmi vállalkozásokat, piacképes termékek és szolgáltatások előállításával.

"A projekt keretében elvárás, hogy a for- és non-profit szektor szereplőivel létrejövő üzleti kapcsolatok a későbbiekben biztosítsák a szervezetek stabil működési hátterét." – hangsúlyozta az államtitkár.

forrás: http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/hatmilliardra-palyazhatnak-tarsadalmi-vallalkozasok/